Actele necesare pentru permisul auto – tot ce trebuie să știi

Urmează să te înscrii la școala de șoferi sau trebuie să îți reînnoiești permisul auto și nu știi ce de ce acte ai nevoie? În acest articol îți prezentăm toate informațiile pe care trebuie să le ai în vedere pentru întocmirea unui dosar complet.

Îndiferent dacă dorești să obții permisul auto sau să îl reînnoiești pe cel vechi în urma expirării sau pierderii lui, trebuie să reții faptul că vă fi necesar să te prezinți fizic la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din orașul tău, cu  o serie de acte necesare și cu dovada achitării taxei  pentru permis auto.

Atenție! Actele care trebuie depuse nu sunt aceleași pentru obținerea sau schimbarea permisului auto.

Eliberarea permisului auto – acte necesare.

Pentru participarea la examenul auto trebuie să te prezinți atât la sediul unde se ține proba teoretică, cât și la locul de începere a traseului (proba practică) cu dosarul și actele solicitate. Prezentarea la oricare dintre cele două probe fără un dosar complet, va avea drept urmare restricționarea participării tale la examen, iar astfel va trebui să te reprogramezi pentru a susține examenul.

Pentru a câștiga timp și pentru a evita efectuarea mai multor drumuri, îți oferim lista completă a actelor de care ai nevoie:

1.Cerere tip – pe care o poți descărca de pe site-ul DRPCIV sau accesând direct link-ul: https://www.drpciv.ro/document-details/examen-auto/61c9c29da9a3d0045ab61f68

2.Fișa de școlarizare – care este valabilă un an din momentul absolvirii cursurilor auto; această fișă este emisă de școala de conducători auto în cadrul căreia ai absolvit cursurile de pregătire practică și teoretică.

*Atenție! Tot aici se consemnează și avizul medical pe care l-ai efectuat înainte de începerea cursurilor. Nu trebuie să soliciți altă fișă medicală.

3.Declarație de consimțământ privinid eliberarea cazierului judiciar – pe care o poți descărca apăsând butonul ”Descarcă document” din partea de jos a paginii: https://www.drpciv.ro/document-details/examen-auto/5ab13654fa4e9422012c2bb7

4.Dovada achitării contravalorii permisului de conducere – 89 lei.

Schimbarea permisului auto – acte necesare.

Eliberarea unui permis de conducere românesc cu o noua valabilitate administrativă se efectuează fără susținerea unui examen, fie el teoretic sau practic. Tot ce trebuie să faci este să te prezinți la sediul DRPCIV cu  actele necesare schimbării/reînnoirii permisului:

1.Cererea de eliberare a permisului auto care se obține și se completează în format electronic la ghișeu (împreună cu declarație pentru furt/pierde, după caz)

2.Actul de identitate al solicitantului, original.

3.Documentul emis de o unitate medicală autorizată din care rezultă că solicitantul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule.

4.Dovada achitării contravalorii permisului de conducere – 89 lei.

5.În cazul expirării permisului, va trebui să ai la tine și permisul de conducere în original.

După depunerea actelor și efectuarea unei noi poze pentru permis, acesta se va putea ridica în minim 2 ore de la ghișeul indicat de angajații DRPCIV sau se poate opta pentru primirea permisului prin poștă.

Informații despre taxa de permis:

Atât pentru obținerea, cât și pentru reînnoirea permisului de conducere pentru orice categorie auto, în România trebuie să achiți o taxa de permis și să atașezi chitanța la dosarul personal.

În cazul celor care sunt înscriși la școala de conducători auto și au în vedere obținerea permisului auto, această taxă trebuie achitată înainte de a susține examenul teoretic.

Pentru cei care au in vedere schimbarea permisului auto, taxa trebuie achitată cu minim 24 de ore înainte de a te prezenta la ghișeu.

Plata taxei de permis prin intermediul un-doi Centru de plăți:

 Taxa de permis o poți achita rapid și ușor atât prin aplicația de mobil un-doi Centru de plăți, cât și în unul din magazinele partenere din proximitate.

Pașii de plată a texei de permis în magazinele partenere:

1.Cauți cel mai apropiat magazin un-doi Centru de plăți;

2.Soliciți angajatului taxa de permis auto;
3. Angajatul va introduce datele necesare în sistem;
4. Se efectuează plata în numerar;
5. Se printează dovada sau se va trimite pe adresa de email.

Atașezi dovada plății la dosar și gata!

Pașii pentru plata taxei de permis în aplicația un-doi Centru de plăți:

 1.Deschide aplicația un-doi Centru de plăți, și aceesează butonul ”Servicii”;

2.Din ecranul principal de ”Servicii”, accesează tab-ul ”Taxe”;

3.Deschide opțiunea ”Permis și înmatriculare”;

4.Selectează serviciul ”Taxa permis auto – 89 RON”;

5. Introduci datele tale sau ale persoanei pentru care efectuezi plata;

5. Selectezi cardul cu care dorești să achiți și plătești suma!

După ce ai achitat suma solicitată, o să primești dovada plății pe adresa de e-mail sau poți să o descarci direct în aplicație.

*Serviciul de Taxe este disponibil în aplicația un-doi Centru de plăți pentru utilizatorii cu un pachet Premium sau Expert

Simplu și mereu la îndemână!

Devino un centru de plăți

Ai un magazin? Dorești să oferi un portofoliu diversificat de servicii clienților tăi?

Cu un-doi Centru de plăți oferi clienților tăi posibilitatea de a achita facturile de apă, gaz, electricitate, telefonie direct la tine în magazin. Pe lângă plata facturilor, cu un-doi poți oferi și asigurări, roviniete & încărcare electronică.