Asigurarea RCA – tot ce trebuie să știi

Ce este o asigurare RCA?
RCA este asigurarea de răspundere civilă auto, o asigurare obligatorie pentru fiecare autovehicul care circulă pe drumurile publice. Asigurarea RCAeste menită să despăgubească persoanele prejudiciate în urma producerii unui accident de către proprietarul autovehiculul pentru care s-a emis polița.

De ce este important să deții o asigurare RCA?
– Asigurarea RCA este necesară pentru a circula legal pe drumurile publice;
– Asigurarea RCA acoperă pagube materiale: avarii ale altor vehicule, distrugerea de bunuri, precum și alte costuri stabilite de legea RCA;
– Asigurarea RCA acoperă vătămări corporale sau deces.

Care este perioada pe care se poate încheia o asigurare RCA?
Perioada pe care se poate încheia un RCA este cuprinsă între 1 lună și 12 luni. De obicei, se poate încheia asigurarea RCA doar pentru 1 lună numai pentru obținerea numerelor provizorii, dacă posesorului autoturismului i s-a eliberat un certificat provizoriu de circulație pentru respectivul autoturism. În mod general, asigurarea RCA se încheie pe o perioadă de 6 luni sau 12 luni.

Cum alegem o asigurare auto RCA?
În România sunt aproximativ 10 asiguratori avizați să emită polițe RCA, iar tarifele/primele de asigurare diferă între acești asiguratori. Pentru a stabili care dintre asiguratori este mai potrivit nevoilor tale, recomandat este să analizezi cu atenție ofertele acestora.

Plata asigurării RCA prin intermediul un-doi Centru de plăți
un-doi Centru de plăți este partener cu majoritea furnizorilor de RCA din România, iar plata pentru acest tip de serviciu este disponibilă atât în aplicația noastră, cât și în magazinele partenere din întreaga țară.

Pașii pentru plata asigurării în magazinele partenere un-doi Centru de plăți

Proprietarii de autovehicule trebuie să prezinte angajatului actele necesare pentru întocmirea asigurării. Există două situații:
– În cazul în care proprietarul e persoană fizică – se prezintă talonul (sau cartea tehnică a mașinii) și buletinul persoanei din talon.
– În cazul în care proprietarul e persoană juridică – se prezintă certificatul de înregistrare al firmei de pe talon și talonul (sau cartea tehnică a mașinii).

Pe lângă prezentarea documentelor specificate, angajații vor introduce în aplicație informațiile de mai jos, informații pe care le obține de la cel care solicită RCA:
– Număr de telefon
– Adresa de e-mail
– Data obținere permis
– Număr de înmatriculare
– Data primei înmatriculări
– Scopul utilizării
– Data începere valabilitate
– Perioada pe care se dorește RCA

a) După introducea acestor informații urmează fotografierea în aplicație a documentelor și se va solicita semnatura electronică pe 3 documente care pot fi previzualizate în aplicație.

b) Solicitarea clientului va fi introdusă în sitemul un-doi Centru de plăți, de unde se prelucrează datele și se obțin ofertele de la asiguratori.

c) Întreg procesul durează aproximativ 10 minute, după care magazinul partener poate previzualiza ofertele pe care trebuie să le prezinte celui care a solicitat RCA și să se aleagă prin selecție oferta.

d) Dupa selectie se va emite polița, care va fi trimisă pe adresa de email a magazinului.

e) La alegerea clientului, angajatul va printa polița, o va trimite prin mail sau o va distribui prin aplicație.

2. Pentru autovehicule aflate în vederea înmatricularii
Există 2 situații:
– În cazul în care proprietarul e persoană fizică se prezintă talonul (sau cartea tehnică a mașinii) față-verso, unde apare numele noului proprietar și buletinul acestuia
– În cazul în care proprietarul e persoană juridică se prezintă certificatul de înregistrare al firmei și talon (sau cartea tehnică a mașinii) față-verso

3. Pentru autovehicule aflate în vederea înmatriculării și achiziționare din afara țării și aflate la primul proprietar în România
Documente necesare sunt cartea tehnica față- verso tradusă în limba română și buletinul (sau certificat de înregistrare).
Pentru punctul 2 sau 3, pașii de înregistrare și alegere a poliței vor fi aceeași ca pentru punctul 1.

Pașii pentru plata asigurării în aplicația un-doi Centru de plăți:
1. Deschizi aplicația un-doi Centru de plăți și accesezi secțiunea ”Servicii”;
2. Selectezi butonul ”Asigurări”, după care, dacă nu ai deja o poliță înregistrată, selectezi butonul roșu ”Poliță RCA nouă”;


3. Completezi datele pentru cele 4 puncte: ”Autovehicul”, ”Proprietar”, ”Utilizator”, ”Asigurare”;

4. Selectezi oferta preferată, data începerii și perioada.


5. Confirmi plata.


Beneficiile plății prin aplicație sunt:

– introduci datele mașinii o singură dată;
– ești notificat automat atunci când asigurarea ta expiră;
– la reînnoirea asiguării, datele vor fi completate automat;
– o poți accesa oricând din istoricul de Asigurări din aplicație.

Începând cu anul 2020, asigurarea RCA a devenit valabilă și în format electronic, astfel încât ea poate să fie prezentată direct de pe telefonul mobil. Așadar, dacă alegi să efectuezi plata prin intermediul aplicației un-doi Centru de plăți, vei primi automat dovada plății, pe care o poți salva direct în interiorul aplicației, în fișierul ”Documentele mele” și o poți accesa oricând e nevoie.

Devino un centru de plăți

Ai un magazin? Dorești să oferi un portofoliu diversificat de servicii clienților tăi?

Cu un-doi Centru de plăți oferi clienților tăi posibilitatea de a achita facturile de apă, gaz, electricitate, telefonie direct la tine în magazin. Pe lângă plata facturilor, cu un-doi poți oferi și asigurări, roviniete & încărcare electronică.