Rovinieta – tot ce trebuie să știi

Ce este rovinieta?

Rovinieta este o taxă de drum obligatorie pentru orice vehicul de transport marfă sau persoane care circulă pe drumurile naționale, dar și pe drumurile aflate în intravilanul municipiilor și reședințelor de județ.

Când trebuie să achiziționezi o rovinietă?

Rovinieta trebuie plătită în cazul oricărui vehicul care circulă pe drumurile naționale din România, indiferent dacă autovehiculul este înmatriculat pe teritoriul României sau în alte state, și indiferent dacă șoferul are reședința în România. Acest lucru înseamnă că de fiecare dată când părăsești localitatea la volanul mașinii, trebuie să deții o rovinietă valabilă pentru vehiculul cu care călătorești.

Unde ai nevoie de rovinieta?

Rovinieta este necesară pentru a utiliza următoarele tipuri de drumuri din România:
• autostrăzi;
• drumuri expres;
• drumuri naționale europene (E);
• drumuri naționale principale (DN);
• drumuri naționale secundare (DN).

Unde nu ai nevoie de rovinietă?

Dacă te deplasezi:
• pe drumuri județene;
• pe drumuri comunale.

Cât costă rovinieta?

Suma pe care trebuie să o plătești pentru rovinieta se calculează diferit în funcție de tipul autoturismului. Când plătești rovinieta, ai la dispoziție mai multe perioade de valabilitate din care poți alege: 1 zi, 7 zile, 30 de zile, 90 de zile sau 12 luni.

Clasificarea autovehiculelor pe categorii

A) Categoria A – autoturisme
B) Categoria B – vehicule de transport marfă cu MTMA (masa totală maxim autorizată) între 0 si 3,5 tone.
C) Categoria C – vehicule de transport marfă cu MTMA (masa totală maxim autorizată) între 3,5 si 7,5 tone
D) Categoria D – vehicule de transport marfă cu MTMA (masa totală maxim autorizată) între 7,5 si 12 tone
E) Categoria E – vehicule de transport marfă cu MTMA (masa totală maxim autorizată) mai mare sau egală cu 12 t, cu maxim 3 axe (inclusiv).
F) Categoria F – vehicule de transport marfă cu MTMA (masa totală maxim autorizată) mai mare sau egală cu 12 t, cu minimum 4 axe (inclusiv).
G) Categoria G – vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusive șoferul) și maxim 23 de locuri pe scaune.
H) Categoria H – vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv șoferul).

Achiziționarea rovinietei o poți realiza rapid și în siguranță  utilizând aplicația un-doi Centru de plăți sau din magazinele partenere. Procesul este foarte simplu și durează câteva minute.

Cum cumperi rovinieta din magazinele partenere?

În magazinele un-doi Centru de plăți din întreaga țară îți oferim posibilitatea de a achiziționa rovinieta  pentru toate tipurile de autovehicule, simplu și rapid.

Tot ce trebuie să faci e să mergi până la cel mai apropiat magazin partener și să soliciți angajatului o rovinietă, să comunici informațiile necesare și să achiți.

Cum cumperi rovinieta online, prin aplicația un-doi?

Din meniul de servicii, accesezi secțiunea roviniete și alegi metoda de plată:

  1. Plata prin SMS – selectezi tipul autoturismului pentru care dorești rovinieta și numărul de înmatriculare, iar plata se va efectua prin intermediul unui mesaj text.

Nu uita, plata prin SMS e disponibilă doar pentru perioade 1 sau 7 zile!

2. Plata cu cardul – selectezi tipul autoturismului, data intrării în vigoare, perioada de valabilitate și completezi datele mașinii.

În plus, vezi oricând istoricul rovinietelor achiziționate cu cardul și ești notificat înainte de expirare. 

Simplu, rapid și mereu la îndemână! Descarcă aplicația un-doi!

Devino un centru de plăți

Ai un magazin? Dorești să oferi un portofoliu diversificat de servicii clienților tăi?

Cu un-doi Centru de plăți oferi clienților tăi posibilitatea de a achita facturile de apă, gaz, electricitate, telefonie direct la tine în magazin. Pe lângă plata facturilor, cu un-doi poți oferi și asigurări, roviniete & încărcare electronică.