Vinieta de Ungaria – tot ce trebuie să știi

Fie că pleci în vacanță sau dorești să călătoreșți în Ungaria în interes de afaceri, pentru utilizarea autostrăzilor și a anumitor drumuri express din această țară, ai nevoie de o vinietă valabilă.
Vestea bună este că sistemul maghiar de emitere și control al valabilității vinietei este complet electronic. Asta înseamnă că nu va mai trebui să lipeșți un autocolant pe parbriz după achiziționarea vinietei, sistemul de control identifică electronic după numărul de pe plăcuțele de înmatriculare dacă autovehiculul are sau nu o vinietă valabilă.

Cum poți achiziționa vinieta de Ungaria?

Achiziționarea unei viniete de Ungaria o poți realiza rapid și în siguranță utilizând aplicația un-doi Centru de plăți. Procesul este foarte simplu și durează câteva minute. După crearea contului în aplicație, accesezi sectiunea Viniete Ungaria, unde trebuie doar să completezi numărul de înmatriculare al autovehiculului, să selectezi țara de origine și categoria acestuia, tipul de vinietă și perioada de valabilitate.
Imediat după finalizarea cu succes a plății cu cardul bancar, vei primi un email cu toate detaliile tranzacției. De asemenea, o copie a vinietei va rămâne salvată în cadrul aplicației, astfel încât vei putea să o accesezi de fiecare dată când ai nevoie. Aplicația un-doi Centru de plați este integrată cu sistemul informatic al Nemzeti Útdíjfizetéși Szolgáltató Zrt. (autoritatea de stat din Ungaria) astfel încât fiecare vinietă se înregistrează în acest sistem în timp real, imediat după confirmarea plății.
În mod implicit, aplicația are setată data începerii valabilității că fiind data achiziției. Însă poți seta o dată ulterioară de începere a valabilității, atât pentru vinietele săptămânale, cât și pentru cele lunare (adică poți să cumperi vinieta marți și să setezi să fie valabilă doar de joi, practic din ziua în care vei intra pe autostrada din Ungaria).

Cu cât timp înainte trebuie să achiziționezi vinieta de Ungaria?
Vinieta de Ungaria trebuie achiziționată în avans, înainte de a intră pe autostradă. Nu este posibilă achiziția pentru o dată retroactivă. Înainte de a circulă pe autostradă, îți recomandăm să te asiguri că tranzacția a fost finalizată cu succes și că ai primit confirmarea pe email sau că vinieta este disponibilă în aplicație în istoricul tău de tranzacții.
În cazul în care nu ai achiziționat vinieta de Ungaria înainte de a intrara pe autostada, e important de știu ca o poți totuși achiziționa în cel mult 60 de minute de la intrarea pe autostrada. În situația în care după 60 de minute de la intrarea pe autostrada autovehiculul nu are o vinietă validă, autoritatea din Ungaria va aplică o suprataxă, care, în funcție de categoria autovehiculului poate ajunge la câteva sute de euro.

Ce trebuie să iei în calcul atunci când achizitionezi o vinietă de Ungaria (sau vignetă Ungaria)?
Autovehiculele pentru care este necesară achiziționarea unei viniete în Ungaria sunt clasificate pe categorii, în felul următor:
• Categoria D1M – motociclete
• Categoria D1 – motociclete, autoturisme sub 3.5t, max 7 persoane+ remorci
• Categoria D2 – autoturisme neincluse în categoria D1, peste 7 persoane, vehicule de marfă sub 3.5t și rulote
• Categoria B2 – autobuze
• Categoria U – remorci ale vehiculelor din categoriile D2 și B2
Pentru a folosi drumurile cu plată de pe teritoriul Ungariei, toate vehiculele au nevoie de o vinietă valabilă. Această poate fi de mai multe tipuri: de 10 zile, lunară și anuală. În plus față de acestea, a fost introdusă și vinieta anuală județeană. Vinieta județeană este ideală pentru persoanele care anual călătoresc folosind aceleași trasee.

Descoperă aplicația un-doi Centru de plăți

Devino un centru de plăți

Ai un magazin? Dorești să oferi un portofoliu diversificat de servicii clienților tăi?

Cu un-doi Centru de plăți oferi clienților tăi posibilitatea de a achita facturile de apă, gaz, electricitate, telefonie direct la tine în magazin. Pe lângă plata facturilor, cu un-doi poți oferi și asigurări, roviniete & încărcare electronică.